Over

99 Uitgevers/Publishers is een uitgeverij van bijzondere publicaties op het gebied van kunst en cultuur en bestaat sinds 2006. De uitgeverij wordt geleid door Riëlle Boerland en Mart. Warmerdam.


We werken meestal in opdracht. Een kunstenaar heeft bijvoorbeeld een interessant project dat hij of zij graag in boekvorm wil publiceren. Of een museum wil een publicatie bij een tentoonstelling. Of een onderneming of organisatie zoekt een onderscheidende manier om zichzelf door een publicatie zichtbaar te maken. En voor kunstverzamelaars is een boek een ideale manier om hun privécollectie aan de wereld te tonen. Maar we ontwikkelen ook zelf publicaties over onderwerpen die we betekenisvol vinden en waarvan we weten, dat er een markt voor is.

In onze ogen heeft een mooi en met zorg gemaakte uitgave ook een goed podium nodig en dient het zichtbaar te zijn in de markt. We denken mee over positionering, marketing en financiering van een boek en dragen daar creatieve oplossingen voor aan. We proberen ook altijd rondom het boek dat we uitbrengen een presentatie en/of expositie te initiëren/organiseren, bij voorkeur in een galerie of museum.

Ook staan we regelmatig op kunstbeurzen zoals de KunstRAI en Art on Paper Amsterdam. Daar verkopen we naast onze boeken ook werk van ‘onze’ kunstenaars. In het verlengde hiervan hebben we in 2021 een nieuw initiatief ontwikkeld: 99 GALLERY, een online podium waar we unieke kunstwerken en kunst in oplage te koop aanbieden van een aantal kunstenaars met wie we boeken hebben gemaakt.

Het (laten) uitgeven van boeken is een kostbare en risicovolle onderneming. We kijken dan ook kritisch naar de kans van slagen. Maar als we een project omarmen, doen we dat met veel aandacht, grote betrokkenheid en door er in te investeren. Doordat we onze werkwijze en organisatie kleinschalig houden, hebben we geen grote overhead en kunnen we daardoor in kosten beter concurreren. 

De dagelijkse leiding van de uitgeverij is in handen van Riëlle Boerland. Voor meer informatie kun je contact met haar opnemen: 06 24 89 86 21 of rielle@99uitgevers.nl.