NU

Joost Zwagerman & Marc Mulders

Verschenen: november 2015
Gedichten: Joost Zwagerman
Illustraties: Marc Mulders
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Formaat: 28 x 21.6 cm
Uitgave: 13 fc afb., 28 p., genaaid (singersteek)
Oplage: 99 genummerde en gesigneerde ex.
Prijs boek + multiple: € 99,00

 

Niet meer leverbaar

Schrijver, dichter en essayist Joost Zwagerman (1963-2015) selecteerde uit zijn bundel ‘Wakend over God’ (2016) twaalf gedichten, waarin de geloofsstrijd wordt beschreven van een naamloos blijvend ik, die soms in zijn verbeelding, soms letterlijk, met het Opperwezen in gevecht raakt over zijn worsteling met God en het geloof.

Op uitnodiging van Joost Zwagerman heeft kunstenaar Marc Mulders(1958) zich door die gedichten laten inspireren en uit zijn rijke oeuvre een passend kunstwerk (of beelddetail) bij elk gedicht gekozen. Marc Mulders: “Joost en ik hebben bij alle gedichten en beelden de bovenkomende associaties getoetst en geproefd en gekeurd, als ware het een verfijnd wijnproeverijfeest”. Joost Zwagerman schreef vlak voor zijn dood in een email: “NU is echt schitterend geworden, prachtig, chic, maar ook heeft het boek iets onontkoombaars, beeld en tekst zitten elkaar griezelig dicht op de huid, soms kan de lezer en kijker nauwelijks vatten of het beeld nu de tekst ‘opjaagt’ of andersom. Ik vind het een schitterende twee eenheid, en ik hoop dat iedereen net zo enthousiast is als ik ben. Ik ga er kortom voor…”.

NU verscheen in het najaar van 2015 als derde deel in de reeks 99 Editions, in een gelimiteerde oplage van 99 genummerde en gesigneerde exemplaren. Bij de bundel hoort een speciale editie: een print behorende bij het gedicht ‘Niets’, eveneens in een oplage van 99 genummerde en gesigneerde exemplaren.

Prijs boek + print: € 99,00.

Van Joost Zwagerman verscheen in de reeks 99 Editions eerder de bundel Voor en na het meesterwerk, een samenwerkingsproject met kunstenaar Harald Vlugt.

NU in Museum De Pont
Op verzoek van 99 Uitgevers/Publishers en Marc Mulders presenteerde Museum De Pont Tilburg van 28 november 2015 t/m 22 mei 2016 het boek in een speciale vorm waardoor een groter publiek er kennis van kan nemen. De Pont is overigens ook een belangrijke bruikleengever aan de door Joost Zwagerman samengestelde tentoonstelling Silence Out Loud die t/m 12 juni 2016 in het Bergense Museum Kranenburgh te zien was.

Op zaterdag 28 november werd het boek gepresenteerd in het auditorium van De Pont. Neerlandicus en literatuurcriticus Jaap Goedegebuure sprak over de laatste gedichten van Joost Zwagerman in relatie tot het werk van Marc Mulders. Dichter, schrijver/essayist en acteur Ramsey Nasr droeg enkele gedichten voor die met de gratis in het museum verkrijgbare audiogids te beluisteren waren.

Beluister hier het interview met Marc Mulders en Hendrik Driessen (De Pont) over NU in het VPRO-radioprogramma Nooit Meer Slapen.