200 Years Smit & Zoon

Ruud Lapré

Verschenen: mei 2021
Tekst: Ruud Lapré
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Formaat: 29.5 x 23 cm
Uitgave: 120 fc afb., 200 p., hard cover, Engelstalig

Dit boek is uitsluitend bestemd voor het netwerk van Smit & Zoon en kan daarom niet besteld worden

 

De geschiedenis van Smit & Zoon begon twee eeuwen geleden, in 1821, met de handel in stokvis en evolueerde naar de productie van levertraan, en vervolgens naar duurzame looistoffen voor leer. Dit Nederlandse familiebedrijf, dat al zeven generaties bestaat, vervult anno 2021 een internationale voortrekkersrol in het duurzaam en circulair maken van de leerproductieketen. In september van dit jaar ontving het bedrijf vanwege haar verdiensten het predicaat ‘koninklijk’.

Smit & Zoon wilde in dit exclusief voor personeel en zakelijke relaties bedoelde jubileumboek niet alleen terugblikken, maar ook en vooral laten zien waar het bedrijf nu en in de toekomst voor staat. Om dit visueel te onderstrepen, hebben we een zogenaamd keerboek ontworpen. In de eerste 100 pagina’s belicht auteur Ruud Lapré de geschiedenis van het bedrijf tot aan het jaar 2000 – tegen de achtergrond van de economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Dit gedeelte opent symbolisch met een monumentale foto van een zwemmende kabeljauw. Door het boek letterlijk 180 graden om te draaien, kom je in het gedeelte dat terugblikt op de laatste twintig jaar en lees je over de plannen voor de toekomst, gesymboliseerd in de fraaie openingsfoto van Han Singels van twee koeien aan de oever van een rivier.

Met behulp van QR-codes die je kunt scannen met een smartphone wordt de informatie in het boek ondersteund en aangevuld met korte bedrijfsfilmpjes.

Bij een gedeelte van de oplage is het omslag bekleed met leer dat duurzaam is gelooid met Zeolite, een door Smit & Zoon ontwikkeld product dat geen chroom en zware metalen bevat. Het wordt in de komende jaren wereldwijd gepositioneerd als dé nieuwe standaard in het leerlooien.

Dit bedrijfsboek werd ontworpen door Mart. Warmerdam en gedrukt en gebonden door Wilco Art Books. De leren banden werden met de hand gebonden door Judith van Daal en Pau Groenendijk. Het is uitsluitend bestemd voor het personeel en zakelijke relaties van Smit & Zoon en komt dus niet op de markt.

Neem hier een kijkje in de digitale Nederlandse versie van dit bijzondere jubileumboek.