The Centre of Attention

Roos Holleman

Verschenen: april 2019
Tekst: Alexander Reeuwijk, Suzanna de Sitter, Roos Holleman
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Formaat: 28 x 22 cm
Uitgave: 160 fc afb., 208 p., 8 uitslaanders, hard cover

35,00 incl. BTW

Het bijzondere talent van Roos Holleman (1989) werd al meteen na haar afstuderen in 2012 aan de St. Joost Akademie in Breda ontdekt. Zij werd door NRC Handelsblad als een van de tien meest getalenteerde afstudeerders van Nederland gespot. Tegenwoordig woont en werkt Roos Holleman in Kopenhagen (DE). In korte tijd werkte zij aan een indrukwekkend oeuvre dat zich in diverse museale en talloze particuliere collecties bevindt.

Holleman tekent met grafiet en pastelkrijt allerhande curiositeiten uit de natuur, vooral vogelbalgen. Zelf omschrijft ze haar werk als ‘visuele autopsie’. “Juist het natekenen daagt mij uit tot aandachtig kijken en leidt zo tot ontdekking van het schone.” In haar tekeningen, meestal op zeer groot formaat, probeert zij telkens de overweldigende schoonheid van de natuur te evenaren. Beeldend kunstenaar Marc Mulders zei over Holleman: “… met een zeer verfijnd handschrift, kennis van de anatomie en begrip voor huid- en stofuitdrukking zijn haar werken imponerend en ‘aanraakbaar’. ”

 

The Centre of Attention

In april 2019 verscheen bij 99 Uitgevers/Publishers haar boek The Centre of Attention, met tekstbijdragen van Alexander Reeuwijk en Suzanna de Sitter. De vormgeving werd verzorgd door Mart. Warmerdam.

Het boek geeft een representatief overzicht van haar werk tot nu toe: vogels, paradijsvogels, kolibries, nachtvlinders en allerlei curiositeiten. Het boek is tweetalig (NL-EN) en heeft een bijzondere grafische uitvoering. Het heeft een omvang van 208 pagina’s (waarvan acht uitslaanders) met maar liefst 160 full colour afbeeldingen op groot formaat.

 

Special Edition: An Inordinate Fondness

Ter gelegenheid van de boekpublicatie verscheen er een speciale editie, An Inordinate Fondness, met drie verschillende prints van door Roos getekende nachtvlinders. Bekijk ze in 99 GALLERY.