Morfine

Adriaan van Dis & Berend Strik

Verschijnt: 11 september 2019
Gedichten: Adriaan van Dis
Collages: Berend Strik
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Uitgave: 28 x 21.6 cm, 32 p., full color, genaaid (singersteek)
Oplage: 99 ex., genummerd en gesigneerd
ISBN: 978-90-78670-63-6

 

99,00 incl. BTW

Uitverkocht

Na een val brak schrijver Adriaan van Dis (1946) van alles en nog wat. Gips en morfine zetten hem weer op de been en achter de schrijftafel. Vooral morfine bleek een aardige vriend die nog lang bleef plakken. Samen schreven ze een dichterlijk verslag van hun ervaringen.

Beeldend kunstenaar Berend Strik (1960) maakte, geïnspireerd op de gedichtencyclus van Adriaan van Dis, de serie Stitched body-c-prints. De serie van acht collages is een verzameling van ‘sporen’ in het intieme en kwetsbare menselijk lichaam. Strik wil het lichaam laten zien als een object om bij te mijmeren, om over na te denken. Door een fijnzinnig lijnenspel van dradenstiksels helpt hij de kijker ‘dwalen’ over en langs het gefotografeerde lichaam. Soms lijkt het op een geheimzinnig landschap, soms op een vreemd operadecor met speelse of grillige vormen, schaduwen, lijnen en kleuren die allerlei associaties oproepen. Strik: “Morfine verzacht, verdooft en heeft een hallucinerende werking. Maar eigenlijk legt Van Dis in deze cyclus de werkelijkheid juist bloot en laat hij zien wat er achter en onder de littekens schuilt. Zijn poëzie maakt ze weer draaglijk en aanschouwelijk. Mijn stiksels hebben eenzelfde werking: ze verzachten de littekens, zodat je er naar kunt kijken.”

De samenwerking tussen Van Dis en Strik mondde uit in de bundel Morfine die als zesde deel verschijnt in de reeks 99 Editions, in een gelimiteerde oplage van 99 exemplaren. Bij de bundel hoort een gesigneerde en genummerde piëzografie van de collage The Ear met een – uniek – handmatig aangebracht stiksel, eveneens in een oplage van 99, formaat 24 x 18,5 cm, geprint op 210 grs Innova IFA24 Fine Art Paper.

Bekijk hier de piëzografie: Berend Strik_Morfine – The Ear_99 Uitgevers

De officiële boekpresentatie vond plaats op vrijdag 8 november 2019 bij Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam, aanvang 19.30 uur. Het eerste exemplaar werd in aanwezigheid van de schrijver en kunstenaar uitgereikt aan Damiaan Denys, filosoof en psychiater, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam en afdelingshoofd psychiatrie van het AMC. Denys geeft regelmatig publiekslezingen op het snijvlak van filosofie, psychiatrie en neuro-wetenschappen over angst, controle, vrijheid, zekerheid, hersenstimulatie, en geluk.

99 Uitgevers/Publishers werkte al eerder samen met Adriaan van Dis. In 2008 verscheen het boek Totok II, een samenwerkingsproject van Adriaan van Dis en beeldend kunstenaar Harald Vlugt. Van Dis schreef naar aanleiding van zijn bezoek aan Indonesië zestien indringende gedichten vol nostalgie en weemoed over, zoals hij het zelf zegt, ‘het weerzien met een land van horen zeggen’. Harald Vlugt sluit met zijn collages steeds feilloos aan op de zintuiglijke waar­nemingen in Van Dis’ poëzie.