Langs het spoor. Het fotografische oog van Kees van de Meene

Frits Gierstberg, Paul van Vlijmen, Anouk Gielen, Kees van de Meene

Verschenen: maart 2014
Tekst: Frits Gierstberg, Paul van Vlijmen, Anouk Gielen, Kees van de Meene
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Formaat: 22 x 28 cm
Uitgave: 200 afb., geheel duotone, 208 p., hard cover
ISBN: 978-90-78670-35-3

Laatste exemplaren / collector’s items

29,50 incl. BTW

Op voorraad

Decennialang trok Kees van de Meene (1935) door Nederland en delen van Duitsland en België om, gewapend met een camera en een speciale fotovergunning, een grote verzameling beelden aan te leggen van zo ongeveer alles wat met treinen en het spoor te maken heeft. Al reizende hield Van de Meene nauwkeurig bij wat hij deed en waar hij fotografeerde door aantekeningen te maken van de locatie, datum van de foto, treinstelnummer en de fotografisch-technische informatie: het soort film en de belichtingstijd, maar ook de kleinbeeldcamera’s waarmee hij fotografeerde. Alles werd systematisch bijgehouden in kleine schoolschriftjes, aanvankelijk zelfs met ingeplakte contactafdrukjes en hier en daar een schets van de situatie ter plekke. Deze combinatie van technische nauwgezetheid met de aanstekelijke geestdrift voor zijn onderwerp verlenen aan Van de Meene’s spoorfoto’s vanuit historisch perspectief een bijzondere betekenis.

Fotografe Anouk Gielen (1974) stelde uit de fascinerende reizen van Kees van de Meene door de wereld van het spoor een uniek boek samen, waarin zij vooral de fotografische kwaliteit van deze historische beelden aan ons wil laten zien.

Het boek verscheen op 15 maart bij de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Limburgs Museum in Venlo (t/m 26 juni 2014). De expositie was later dat jaar nog te zien in Het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Meer informatie over de foto’s van Kees van de Meene en het boek is te vinden op Fotoboek Kees van de Meene.