Saltwaterbleeders

Michiel Hogenboom

Verschenen: november 2009
Ontwerp: Mart. Warmerdam
Uitgave: 30.5 x 24.5 cm, 26 fc afbn., 36 p., genaaid
ISBN: 978-90-78670-14-8

10,00 incl. BTW

Sinds 2000 schildert Michiel Hogenboom (1967) mannen die zich bekeken weten. In zijn eerste serie schilderijen getiteld Saltwaterbleeders liet hij vissers zien die in een mengeling van testosteron en klunzigheid hun vangst tonen. Later in de series Great Outdoors en A Pagan Ethosvolgden er mannen die de kijker over hun schouder monsteren. De steelse blik over de schouder die aanzet tot onbehagen.

Daarna schilderde Hogenboom een tijdlang kunstenaars­portretten. “Ze zijn onweerstaanbaar en daardoor toch ook actueel. Het is de mengeling van eerzucht en iets on­bestemds, ongrijpbaars dat je dwingt je tot hen te verhouden.”

De laatste jaren is hij weer terug bij zijn Saltwater­bleeders. “Het schilderen van deze trofeeënjagers geeft me een enorme kick. De opzet is om uitzinnige Piëta’s te schil­deren, soms vervuld van testos­teron met een seksuele ondertoon, dan weer verstild en meer naar binnen gericht. De vissers zijn archetypen, zoekende zielen, ze verbeelden onze passie, geluk, donkere dromen en existentiële angsten.”