Ed van Teeseling. Beeldhouwer

F. Villanueva, L. Ewals, J. Teeuwisse e.a.

Verschenen: juli 2012
Tekst: F. Villanueva, L. Ewals, J. Teeuwisse e.a.
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Uitgave: 28.5 x 22.5 cm, 315 afbn., 208 pag., hard cover
ISBN: 978-90-78670-27-8

29,50 incl. BTW

Deze monografie geeft een boeiend beeld van Ed van Teeseling (1924-2008), wiens bijna zestig jaar omvattende loopbaan de fascinerende ontwikkeling van figuratie naar abstractie laat zien. Zowel zijn beelden als zijn schilderijen en tekeningen weerspiegelen de ontwikkelingen, thema’s en dilemma’s van de kunst uit zijn tijdvak. Felix Villanueva schrijft in zijn biografische tekst over het uitzonderlijke talent van Ed van Teeseling voor het beeldhouwen, zijn betekenis voor de ontwikkeling van het ‘à cire perdue’ bronsgieten in Nederland en zijn rol als ‘nestor’ en bindende factor in het naoorlogse Nijmeegse (en Gelderse) kunstleven.
 Er is ruim aandacht voor de tientallen opmerkelijke beelden die hij realiseerde in de openbare ruimte door heel Nederland. Daarnaast maken we kennis met het minder bekende, intieme œuvre van portretten en kleinplastieken, tekeningen, etsen en schilderijen.

Naast Felix Villanueva geven Jan Teeuwisse (directeur van Museum Beelden aan Zee), kunsthistoricus Leo Ewals, oud-cultuurambtenaar Jaap Kassies, kunstenaars Geert-Jan van Oostende, Nur Tarim en Jan Rothuizen en schrijver Thomas Verbogt een verrassend compleet beeld van de beeldhouwer Ed van Teeseling.
Meer informatie: zie blog Ed van Teeseling.