LUX

Linda Arts

Verschenen: april 2016
Auteurs: Angelique Spaninks, Hanneke de Man
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Uitgave: 23.5 x 28 cm, drietalig (EN-NL-DU), 60 fc afb., 104 p., hard cover

24,50 incl. BTW

Licht en ruimte vormen het thema in de kunst van Linda Arts. Al meer dan tien jaar verkent zij de wisselwerking tussen beide, steeds weer vanuit een andere invalshoek.

Ordening ligt aan de basis van haar kunst. Zwart en wit en het scala aan grijzen daartussen spelen een hoofdrol, soms in egale banen en vlakken, maar meestal in een glijdende schaal van licht naar donker of van donker naar licht. Met behulp daarvan structureert Arts het vlak van het schilderij in horizontale, verticale of diagonale banen en creëert zij een abstracte ruimte. Schijnbaar kleine verschillen sorteren een groot effect en hebben vaak een verrassende werking. In een aantal schilderijen bolt het platte vlak zich tot een cilinder, in andere wijkt het juist en lijken vlakken zich achter elkaar of, als nissen, naast elkaar te bevinden.

LUX (de Latijnse benaming voor ‘licht’) bevat een veelzijdig overzicht van haar werk – schilderijen, werken op papier, muurschilderingen en lichtinstallaties – van de afgelopen zes jaar.

Werk van Linda Arts was te zien in diverse Nederlandse musea en galeries, maar ook in o.a. België, Zwitserland, Denemarken, Duitsland, Tsjechië, Rusland en Australië. In 2016 zijn er diverse tentoonstellingen gepland, o.m. in Museum van Bommel van Dam in Venlo, Museum De Pont in Tilburg, MU in Eindhoven en Museum Ludwig Forum in Aken (D).