SAMMLUNG WELTENSAND. THE JOURNEY

Elvira Wersche

Verschenen: 27 mei 2015
Auteurs: Ulrike Al-Khamis, Wiekert Visser, Kader Abdolah, Hacali Necefoglu, Christine Gruwez
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Druk: Wilco Art Books
Formaat: 31 x 24 cm
Uitgave: tweetalig (EN-NL), 250 fc afb., 192 p., hard cover

32,50 incl. BTW

Sinds 2001 verzamelt kunstenaar Elvira Wersche van over de hele wereld zand in vele kleuren. Zand heeft voor haar een magische betekenis, het is het geheugen van de aarde. Wersche: “Toen ik op de archeologische site van Troje ontdekte dat honderd jaar Trojaanse geschiedenis – van mensen, dieren, planten, voorwerpen – is gecomprimeerd tot een laag van één centimeter zand, werd het stil in mij. Dit soort ervaringen zijn de inspiratiebron voor mijn werk”.

Met de inmiddels al tot meer dan duizend verschillende soorten zand uitgegroeide verzameling legt Wersche complexe, uit geometrische patronen opgebouwde mozaïeken op vloeren van musea, kerken, moskeeën en synagogen. In de ogenschijnlijke wirwar van lijnen en figuren ontvouwt zich voor de kijker een ingenieus en fascinerend samenspel van driehoeken, onregelmatige vierhoeken, ruiten en andere polygone vormen. In het patroon is een voortdurende beweging waar te nemen, afhankelijk van de gezichtshoek of van het punt waar je je op concentreert. Als het kunstwerk tenslotte is voltooid, laat Wersche het weer verdwijnen, door het zorgvuldig geconstrueerde patroon in een performance letterlijk weg te vegen, uit te wissen. Daarmee benadrukt zij dat alles voortdurend verandert en dat alles in het leven slechts tijdelijk is.

Sammlung Weltensand + The Journey: 2 boeken in 1 band Op 27 mei 2015 verscheen bij 99 Uitgevers/Publishers het boek Sammlung Weltensand. The Journey. Het eerste deel van het boek, Sammlung Weltensand, bevat een rijk geïllustreerd overzicht van de zestien Weltensand-installaties, die Wersche sinds 2001 realiseerde. De projecten worden begeleid door een zestal teksten van diverse kunsthistorici, filosofen en schrijvers over de diepere betekenis van haar werk. Door het boek letterlijk 180 graden om te draaien, kom je in het tweede deel, The Journey, een poëtisch beeldverhaal waarin Elvira Wersche verslag doet van de inspirerende ontmoetingen met andere culturen op haar talloze reizen door de wereld.

 

Speciaal voor de KunstRAI maakte Elvira Wersche een zandsculptuur in de solostand van 99 Uitgevers/Publishers. Tijdens de beursdagen was zij daar permanent aan het werk. De feestelijke boekpresentatie van Sammlung Weltensand – The Journey vond plaats tijdens de KunstRAI in Amsterdam op vrijdag 29 mei om 19.00 uur in stand 6 van 99 Uitgevers/Publishers. Schrijver en presentator Abdelkader Benali, die het voorwoord schreef, nam het eerste exemplaar in ontvangst. Bekijk en beluister hier zijn prachtige speech.