THE INNOCENT ABROAD

Jasper de Beijer

Verschenen: augustus 2012
Uitgave ism Galerie Nouvelles Images, Den Haag
Tekst: E. Bos, H. den Hartog Jager
Uitgave: 24 x 17 cm, 120 fc afbn., 148 pag., hard cover
ISBN: 978-90-78670-26-1

27,50 incl. BTW

The Innocent Abroad is de titel van de tweede monografie van Jasper de Beijer (1973) en geeft een overzicht van zijn oeuvre van de periode 2005-2012. De verhevigde werelden die hij daarin oproept zijn weliswaar gemanipuleerd, maar zijn onderwerpen zijn altijd te herleiden tot een historische of actuele werkelijkheid. Zo gaat ‘The Riveted Kingdom’ over het Victoriaanse Engeland en is ‘Le Sacre du Printemps’ een artistiek commentaar op de verschrikkingen van WO I. Andere werelden liggen dichterbij in de tijd. ‘Udongo’ bijvoorbeeld speelt zich af in een denkbeeldig hedendaags Afrikaans land – het strijdtoneel van etnische clans en ongrijpbare geesten. Of  neem ‘Half Caste’, dat is geënt op de schijnwerkelijkheid van Hollywood.

Maandenlang werkt De Beijer aan zijn maquettes – op schaal of levensgroot – en ensceneert op een virtuoze manier de beelden uit zijn fantasiewereld. Als een kameleon past hij telkens zijn stijl aan het onderwerp aan. Uiteindelijk wordt alles – na bewerking op de computer – gesublimeerd in enkelvoudige fotografische beelden. De fotomanipulaties van Jasper de Beijer spelen steeds een geraffineerd spel met de kijker, waarbij werkelijkheid en fictie continue door elkaar heen lopen.

Jasper de Beijer heeft diverse tentoonstellingen gehad in galeries en musea in Europa, de VS en Azië, waaronder  Denver’s Museum of Contemporary Art, het Fotomuseum Den Haag en Asya Geisberg Gallery in New York City.