Tobeen. Eigenzinnig kubist, poëtisch realist

Rosella Huber-Spanier

Verschenen: juni 2012
Tekst: R. Huber-Spanier, O. Maurer, R. Coustet
Uitgave: 28.5 x 22.5 cm, 310 fc ills., 192 p., hard cover
ISBN: 978-90-78670-24-7

 

Niet meer leverbaar

Aan het begin van de 20e eeuw oefende Parijs een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op kunstenaars uit de hele wereld. De Franse schilder Tobeen (1880-1938) verhuisde net als vele anderen in 1907 naar Parijs en volgde van dichtbij de ontwikkeling van het kubisme, hetgeen duidelijk zichtbaar is in zijn werk. Na verloop van tijd vond hij een unieke poëtisch-realistische stijl – met thema’s en onderwerpen die zijn geworteld in zijn geboortestreek in en rond Bordeaux, de Médoc en Baskenland.

Al in een vroeg stadium van zijn carrière wist Tobeen de aandacht van kunsthandelaren en liefhebbers op zich te vestigen. Zijn werk is nu te vinden in tal van collecties van Franse, Amerikaanse en Nederlandse musea en particuliere verzamelaars. De belangstelling voor zijn werk neemt de laatste jaren sterk toe. In 2012 vond een overzichtstentoonstelling van zijn werk plaats in het Musée des Beaux-Arts in Bordeaux en Museum Flehite in Amersfoort.

De Nederlandse kunsthistorica Rosella Huber-Spanier wil met deze toegankelijke monografie het belang van Tobeen als schilder van de ‘style parallèle’ (verwant aan het kubisme van Picasso en Braque) onderstrepen en bij een groter publiek onder de aandacht brengen.