Collectie Manders

Rick Vercauteren

Verschenen: januari 2013
Uitgave i.s.m. Museum Van Bommel Van Dam, Venlo
Tekst: R. Vercauteren
Ontwerp: Mart. Warmerdam
Uitgave: 30 x 30 cm, 160 fc ills., 180 p., hard cover
ISBN: 978-90-78670-28-5

 

Laatste exemplaren, collector’s item

40,00 incl. BTW

Op voorraad

Al ruim veertig jaar bouwt Theo Manders (1942) aan een indrukwekkende verzameling van honderden kunstwerken. Aanvankelijk gaat zijn aandacht uit naar lyrisch-abstracte kunst en 
materieschilderkunst, later komen daar werken van de NUL-beweging, fundamentele abstracte en minimale kunst bij.

In de collectie van Theo en Marceline Manders bevinden zich talloze topwerken uit de naoorlogse Nederlandse kunstontwikkeling, in het bijzonder na 1960. Bekende namen zijn onder meer Kees van Bohemen, Ad Dekkers, Edgar Fernhout, Wim de Haan, Willem Hussem, Ger Lataster, Piet Ouborg, Herman de Vries, Jan Schoonhoven, Carel Visser en JCJ Vanderheyden. Een van de meest recente aanwinsten van Manders is het spraakmakende fotowerk ‘Nimbus d’Aspremont’ van de jonge Nederlandse kunstenaar Berndnaut Smilde.

Van 27 januari tot en met 21 mei 2013 werd in Museum Van Bommel van Dam te Venlo de Collectie Manders voor het eerst in het openbaar getoond.

Rick Vercauteren schreef voor deze tweetalige publicatie een interessante analytische beschouwing over deze unieke particuliere collectie en schetst daarnaast een boeiend portret van Theo Manders.

NBD Biblion schreef in haar lovende recensie over dit boek: “De catalogus toont in schitterende afbeeldingen de verbluffend hoge kwaliteit van de collectie. Het getoonde is een aaneenschakeling van louter topstukken. (–) Museumdirecteur Rick Vercauteren levert geserreerd maar verhelderend commentaar per werk of per groep werken. (–) Subliem vormgegeven. (–) Een beter overzicht van de Nederlandse naoorlogse abstractie is bijna niet denkbaar.”