GRACE

Katinka Lampe

Verschenen: februari 2014
Auteur: Léa Bismuth
Vormgeving: 75B
Uitgave: 31 x 22 cm, 55 afbn., 72 p., soft cover (singersteek), NL-EN-FR
ISBN: 978-90-78670-34-6

10,00 incl. BTW

In Grace geeft Katinka Lampe een overzicht van haar werk dat zij maakte in de periode 2009-2014. De meervoudige betekenis van Grace – elegantie, bevalligheid, goedgunstigheid, vergiffenis, maar ook een eigennaam – komt op een treffende manier overeen met het ambigue karakter van haar werk.

Lampe schildert gestileerde portretten van kinderen en jongvolwassenen die zij in vervreemdende poses en vanuit ongewone standpunten vastlegt. Ze laat zich inspireren door de dagelijkse beelden die ons omringen. Een foto uit de krant, een YouTube-filmpje, een plaatje uit een modetijdschrift of een reproductie van een oude meester: alles kan de aanleiding zijn tot het ensceneren van een fotosessie met een model. De resultaten daarvan vormen het uitgangspunt voor een schilderij. Het werk dat vervolgens ontstaat wordt een op zichzelf staande, nieuwe picturale werkelijkheid, ontdaan van de anekdotische context waaraan het is ontleend.

De afgewende blik, de neergeslagen ogen, het verhullende masker en de overdreven pose zijn daarbij veelvuldig gebruikte stijlfiguren. Lampe’s modellen bewegen zich ogenschijnlijk aan de oppervlakte, maar daaronder schuilen diepere drijfveren: een ander willen worden, een nieuw gezicht krijgen, van gedaante veranderen – soms letterlijk door lichaamsmanipulatie. Katinka Lampe houdt ons met dit geraffineerde spel over schijn en werkelijkheid duidelijk een spiegel voor en dwingt ons, kijkers, tot een oordeel. If the cap fits, you should wear it.

Bekijk hier een impressie van het boek.