ARMANDO VS ARMANDO

Armando

Uitgave ism Cobra Museum, voorjaar 2013
Tekst: C. Duyns, K. Weitering
Uitgave: 28.5 x 22.5 cm, 48 pag., hard cover
ISBN 978-90-78670-30-8

Laatste exemplaren, collector’s item

19,50 incl. BTW

Op voorraad

Armando vs Armando toont een representatief overzicht van het latere beeldende werk van de veelzijdige kunstenaar Armando (1929-2018). De titel van deze uitgave verwijst naar de manier waarop Armando zich door middel van zijn latere werken verhoudt tot zijn eigen leven en œuvre, dat als uitzonderlijk rijk en omvangrijk beschouwd kan worden.

Tot op het laatst werkte Armando nog elke dag in zijn atelier. Ofschoon zijn thema’s en techniek niet wezenlijk zijn veranderd, spreekt uit het late werk een zekere bevrijding. Onder de doeken bevinden zich grootse en spannende abstracte studies die lijken te verwijzen naar mysterieuze en hogere zaken die het leven van alledag overstijgen. Tegelijkertijd hebben die bewuste werken aardse titels zoals Blau, Gestrüpp en Schwarzes Bild.

Schrijver en filmmaker Cherry Duyns, levensvriend van Armando, heeft speciaal voor deze uitgave minutieus in woord en beeld vastgelegd hoe een schilderij van Armando tot stand komt: van het type kwast en de noodzakelijke koffie tot aan de gasten die in en uit het atelier lopen terwijl de schilder stug doorschildert. Duyns portretteert Armando niet als een mythe, maar als een aardse en hard werkende kunstenaar. Met zijn observaties van de scheppende Armando gunt hij ons een blik op dat magische en ongrijpbare moment waarin een kunstwerk ontstaat.