Carousel. Into the Mountains

Thomas Elshuis

Tekst: Sandra Beerends
Vertaling: Clare Ramsden
Uitgave: leporelloboek, 23 x 31 cm, 34 pag. (4.14 m breed), full color
Oplage: 100 ex.
ISBN 9789078670001

40,00 incl. BTW

‘Carousel: Into the Mountains’ is een bijzonder boek in de vorm van een leporello. Thomas Elshuis stelde met 144 diabeelden een nieuw, imaginair berglandschap samen dat zich uitgevouwen laat ‘lezen’ als een spectaculair, meer dan vier meter breed panorama.

In de literatuur is het al vaker vertoond: op reis gaan zonder een stap buiten de deur te zetten. Imaginaire reizen maken is kunstenaar Thomas Elshuis (1961) niet vreemd. Aan zijn gemanipuleerde fotowerken ligt steeds een bijzonder uitgangspunt ten grondslag: een voortdurende reis door een privé-archief van meer dan twintigduizend dia’s.

Elshuis erfde het archief van een overleden familievriend, die tussen 1960 en 1995 zijn talloze reizen over de wereld op kleinbeelddia vastlegde. Of zoals Xandra de Jongh in 2006 in De Volkskrant schreef: “In zekere zin heeft Elshuis de rol van reiziger van de overleden vriend overgenomen. Als een digitale Marco Polo beweegt hij zich al zappend door het immense beeldenrijk – isoleert en herschikt hij fragmenten, details, structuren en sferen, om uiteindelijk met nieuwe beelden thuis te komen”.

Elshuis ontleende de titel ‘Carousel’ aan de serie Mad Men. In de nu al als klassiek omschreven aflevering ‘The Wheel’ prijst hoofdpersoon/ reclameman Don Draper in een pitch voor Kodak de nieuwe diaprojector in magische bewoordingen aan: ‘It takes us to a place where we ache to go again. It’s not called the wheel; it’s called the carousel. It let’s us travel the way a child travels – around and around, and back home again, to a place where we know we are loved.”