PANTHEON

Uwe Poth

Verschenen: januari 2012
Auteurs: E. Bos, A. Hartog, R. Huigen
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Uitgave: 27 x 27 cm, 140 fc afbn., 168 pag., gebonden
ISBN: 978-90-78670-23-0

19,50 incl. BTW

Sinds 1974 werkte Uwe Poth aan een reeks montages, bestaande uit telkens zestien ansichtkaarten van steden die hij heeft bezocht. Deze kaarten werden volgens hetzelfde patroon gerangschikt. Vier rijen van vier kaarten werden samengevoegd, en daarbij werd elke kaart 180 graden gedraaid ten opzichte van de kaart ernaast of eronder. Systematische handelingen zijn een vast onderdeel van het werk van deze kunstenaar: het uitgangspunt is een eenvoudige systematiek, maar het doel is telkens een verrassend nieuw beeld.

In de loop der tijd is een serie van honderdveertig montages ontstaan. Met dit getal en de titel verwijst Poth naar het Pantheon in Rome, een imposante tempel uit de antieke oudheid. De binnenkant van de koepel is versierd met vijf concentrische rijen van elk achtentwintig cassetten. Met de honderdveertig uitzonderlijk mooie montages die Uwe Poth in zevenendertig jaar heeft gemaakt, heeft hij zijn eigen ‘dak’ van de wereld gecreëerd.
In het boek zijn boeiende teksten opgenomen van Erik Bos van Galerie Nouvelles Images en van Arie Hartog, directeur van het Gerhard-Marcks-Haus in Bremen. René Huigen schreef speciaal voor dit boek een prachtig gedicht over de schilder Rafaël, die begraven ligt onder het Pantheon.

Speciale editie: montage + boek
Van ‘Pantheon’ verscheen ook een speciale editie (originele montage + boek). Hiervan zijn nog werken beschikbaar. Een aantal hiervan zijn te bekijken via deze link. Neem voor meer informatie contact op met ons.