An meine Kinder

Debbie Saul, Ben Bos

Verschenen: april 2010
Samenstelling en vormgeving: Debbie Saul
Auteurs: Nop Maas, Ben Bos
Fotografie: Michèle Baudet
Uitgave: 22 x 24 cm, hard cover, 240 p.
ISBN: 978-90-78670-12-4

25,00 incl. BTW

Grafisch ontwerpster Debbie Saul (1971) kwam jaren geleden in het bezit van de hutkoffer van haar grootvader, Reinier Saul (1910-1977), die opgroeide in Duitsland. Vanwege het opkomende nazisme in 1933 vluchtte hij van Berlijn naar Amsterdam, waar hij zich vestigde als reclametekenaar.

In de koffer vond zij behalve persoonlijke brieven, familiefoto’s en een dagboek een schat aan schetsen, ontwerpen en allerlei drukwerk. Aan de hand van dit materiaal reconstrueerde Debbie Saul de bijzondere levensgeschiedenis van haar grootvader.

An Meine Kinder is het boeiende verhaal over de flamboyante en energieke sfeer van de Golden Twenties in Berlijn, het netwerk van Exil-joden in Amsterdam, het drama van de jodenvervolging en het uiteenvallen van een familie. Maar ook over het optimisme van de wederopbouw, over het naoorlogse modernisme in Nederland en de opkomst van professionele grafische vormgeving. Tegelijkertijd is het een indringend relaas over de steeds weer veranderende omstandigheden, waarin Reinier Saul terechtkwam, over de tragiek van het verlies van de eigen identiteit, eindigend met de onverwacht late zelfmoord als gevolg van een oorlogstrauma.

Ben Bos (1930-2017), grafisch ontwerper en oud-directeur van ontwerpbureau Total Design, schreef een inleiding over de betekenis van Reinier Saul voor het vak grafisch ontwerpen in het naoorlogse Nederland.