STAGE OF BEING

Robert Zandvliet

Verschenen: september 2018
Tekst: Hanneke de Man
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Formaat: 31 x 23 cm
Uitgave: 21 fc afb., 32 p., hard cover (leporello)

 

Laatste exemplaren / collector’s items

35,00 incl. BTW

Op voorraad

“Wat mij betreft gaat het in schilderen om drie dingen: 1 verf, 2 beeld, 3 spirit. Spirit is de geest in het doek, de toegevoegde waarde die zich onttrekt aan de direkte waarneming. Bij een goed schilderij zit de spiritaltijd goed, maar voor een schilder is het heel moeilijk om dat te sturen.”

Al vanaf de jaren op de kunstacademie probeert Robert Zandvliet (1970) de schilderkunst te doorgronden en opnieuw uit te vinden. Altijd gebruikt hij een motief – een voorwerp, een landschap – als vertrekpunt. Maar door de abstrahering is dat motief in het beeld vaak nauwelijks meer te herkennen. De huid van het doek, de beweging van de kwast en de inzet of juist afwezigheid van de kleur maken het beeld uit. In de loop der jaren heeft hij een enorme kennis van materialen en een fabuleuze schildervaardigheid ontwikkeld. De manier van schilderen, de compositie, de kleur en al die andere facetten moeten kloppen in het schilderij. De uiteindelijke zeggingskracht van een schilderij ligt echter elders en is volgens hem veel ongrijpbaarder. Cirkelend om die vraag zoekt Zandvliet steeds naar nieuwe oplossingen.

Stage of Being

Een van zijn laatste zoektochten heeft geleid tot Stage of Being, een serie monumentale schilderijen en een reeks kleinere werken. Voor het eerst staat hierin het motief van de menselijke figuur centraal. Zandvliet heeft zich laten inspireren door de Duitse romantische schilder Caspar David Friedrich. Deze introduceerde in zijn landschappen de ‘Rückenfigur’ – een eenzame, op de rug geziene ‘Wanderer’. Met behulp van zeer uiteenlopende en soms zelfs tegengestelde schilderkunstige technieken heeft Robert Zandvliet zeven monumentale doeken geschilderd. De menselijke figuur manifesteert zich hierin telkens anders: van heel concreet aanwezig tot geheel oplossend in een magische beeldruimte.

Stage of Being verscheen op 7 september 2018 ter gelegenheid van de expositie ‘Robert Zandvliet. Stage of Being’ in de galerie Bernhard Knaus Fine Art in Frankfurt am Main. De leporello bevat naast afbeeldingen van de schilderijen en schetsen van de serie ‘Stage of Being’ de tekst ‘De metamorfose van verf in beeld’ van Hanneke de Man.

Speciale editie ‘The Wanderer’

Speciaal ter gelegenheid van de publicatie van de leporello maakte Robert Zandvliet een zeer gelimiteerde serie van kleine tekeningen, getiteld ‘The Wanderer’. Het formaat is 21 x 30 cm, de techniek zwarte gesso op handgeschept papier. De tekeningen worden door 99 Uitgevers/Publishers aangeboden voor een gereduceerde prijs van € 2.150,- per stuk (normaal € 2.750,-). Deze prijs is exclusief lijst. Tevens ontvang je de in 2019 verschenen leporello ’63 x 72′.

Geïnteresseerd? In 99 GALLERY kun je alle nog beschikbare tekeningen bekijken.