Surface to surface

Richard Galpin

Verschenen: 2008
Auteur: David Thorp
Ontwerp: Mart. Warmerdam
Formaat: 26 x 22 cm
Uitgave: genaaid, gebonden, 96 p., 44 fc afbn.
ISBN 978-90-78670-03-2

27,50 incl. BTW

Surface to Surface is de eerste monografie van de Engelse kunstenaar Richard Galpin (1975). Beïnvloed door o.m. het suprematisme van Kazimir Malevich en de befaamde ‘Merzbau’ van Kurt Schwitters transformeert Galpin foto’s van stedelijke omgevingen in nieuwe, dynamische stadslandschappen. De techniek die hij daarbij hanteert, is even simpel als uniek: zijn ‘peeled photographs’ ontstaan door met een scalpelmesje delen van de foto weg te halen. Galpin voegt niets toe en bedient zich evemin van collagetechnieken: ieder werk is uniek en ontstaat puur door het elimineren van de foto.

Surface to Surface geeft een overzicht van Richard Galpins ontwikkeling van begin 2000 t0t 2007. De vroegste werken openbaren onderliggende patronen van stedelijke structuren, en maken de stad tot een utopisch ideaal. In de meer recente werken wordt de transformatie overdreven, het perspectief wordt ontregeld en er ontstaan verwarrende clustervormen. Het is een spel tussen abstractie en figuratie, geïnspireerd door de vroeg 20e eeuwse experimenten uit de beeldende kunst, met name het constructivisme, kubisme en futurisme.

Richard Galpin woont en werkt in Londen. Hij had diverse solotentoonstellingen in de Hales Gallery (London), Galeria Leme (Sao Paulo), Roebling Hall (New York) en Brancolini Grimaldi (Rome).