ZON MAAN WOLKEN

Anke Roder

Verschenen: april 2014
Tekst: Marjoleine de Vos
Formaat: 21 x 18.5 cm
Uitgave: 365 fc afb., 240 p., hard cover

Niet meer leverbaar

Anke Roder werkte in 2013 dagelijks aan een groot project met als titel ‘Zon Maan Wolken’. Elke dag schilderde zij op een houten paneeltje van 21 x 18.5 cm het licht van die dag in en rond Zandeweer, het dorp in de noordelijke kustomgeving van Groningen waar ze woont en werkt.

In dit project onderzoekt Roder – in de traditie van de Hollandse schilders van de 17e eeuw en van de Haagse School – het licht van de seizoenen en de invloed van de geleidelijke kleurverandering op de landschappelijke omgeving. Goed beschouwd vormen alle schilderijen samen een staalkaart van het licht. Het blikveld en tijdstip van de dag zijn daarbij de variabelen, die zorgen voor een wisselende ritmiek van de horizonlijnen en die allerlei variaties in licht en donker laten ontstaan. We zien dag en nacht, de standen van de maan, het spectrum van het zonlicht, wassende regenbuien, de schemering (tussen licht en donker). En wolken, veel verschillende wolken. Ook de seizoenen worden zichtbaar in deze ononderbroken tijdslijn: grijzige winterkleuren verschuiven via het groene lentewaas naar de warme en uitbundige kleuren van de zomer – om na de stemmige herfsttonen weer te verstillen in de koele tinten van de winter. Constante in dit beeldverhaal is het steeds weer terugkeren van de volle maan – zelfs als die niet zichtbaar is en dus zal resulteren in een ‘donker’ schilderij.

Van 19 april t/m 22 juni 2014 waren de 365 werken te zien in Museum Belvédère in Heerenveen. Alle werken zijn afgebeeld in het bij de expositie verschenen boek met een tekst van dichter en schrijver/publiciste Marjoleine de Vos.

Neem hier een kijkje in het boek:

Zon Maan Wolken_Anke_Roder