Upset down

Paul Bogaers

Verschenen: september 2010
Fotografie/tekst/samenstelling: Paul Bogaers
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Uitgave: 21.6 x 17 cm,
hard cover, 160 p.
ISBN: 978-90-78670-16-2
Winkelprijs € 24,50

24,50 incl. BTW

Zowel in zijn veelgeprezen collageroman Onderlangs als in zijn beeldende œuvre speelt Paul Bogaers (1961) met associaties en suggesties, die een poëtische, magische of soms ronduit bizarre wereld oproepen.

Voor de samenstelling van Upset Down heeft de kunstenaar zijn archiefmateriaal – bestaande uit eigen en ‘gevonden’ foto’s – op een geheel nieuwe manier geordend: op iedere rechterpagina staat steeds een foto rechtop, en op elke linkerpagina eentje op zijn kop. Wanneer het boek wordt omgedraaid zijn alle foto’s van positie gewisseld. Upset Down heeft dan ook twee voorkanten (en geen achterkant). Door deze omkering komen wonderlijke dingen aan het licht die anders verborgen zouden zijn gebleven achter de schijn van het alledaagse.

Upset Down is als een van de meest toonaangevende naoorlogse auteursfotoboeken opgenomen in ‘Het Nederlandse fotoboek’ (2012), onder redactie van Frits Gierstberg en Rick Suermondt: “De beeldcombinaties hebben iets speels. Tegelijkertijd wordt de kijker steeds dieper meegezogen in de donkere spelonken van de menselijke geest”.