De Wonderjaren

Michel Pellanders, Frank Groothof, Hannes Wallrafen

Verschenen: november 2009
Samenstelling: Michel Pellanders
Auteur: Frank Groothof
Ontwerp: Mart. Warmerdam
Uitgave: 11.5 x 16.5 cm, soft cover, 192 p.
ISBN: 978-90-78670-11-7

 

17,50 incl. BTW

Het verhaal van De Wonderjaren gaat over de belevenissen van een jongetje dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw – de periode van de wederopbouw – opgroeit.

Fotograaf Michel Pellanders, geboren in 1951, laat in bijna honderd beelden zijn kinderjaren tot leven komen. Met privéfoto’s en bijzonder materiaal uit diverse beeld­­archieven creëerde hij ‘De Wonderjaren’, een persoonlijk beeldverhaal van de Nederlandse jaren vijftig, waarin veel leef­tijdgenoten zich collectief zullen herkennen. Theatermaker Frank Groothof (1947) schreef er liefdevolle teksten bij. Hij deed dit vanuit het perspectief en de beleving van het kind dat hij toen was. Audiograaf Hannes Wallrafen (1951) ging op zoek naar typische geluiden uit die tijd en maakte daarvan vier intrigerende soundscapes.

Dit boek is daarmee een ontroerend vademecum van hun ‘wonderjaren’ geworden. Van zweefmolen tot zeepkist, van champagne­pils tot ijsbonbons, van Tarzan tot Mickey Mouse: ze staan er allemaal in.

Bekijk hier het boek:

De Wonderjaren verscheen in 2009 ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam. De tentoonstelling reisde in 2010 door naar Museum van Bommel van Dam in Venlo en Tresoar/Fries Historisch en Letterkundig Centrum te Leeuwarden.