REISKOORTS

Antoon Erftemeijer, Renske Koster

Verschenen: 27 mei 2016
Auteurs: Antoon Erftemeijer, Renske Koster
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Uitgave: 23 x 17 cm, 205 fc afb., 176 p., hard cover
ISBN: 978-90-78670-49-0

14,95 incl. BTW

‘Waarom toch dat eeuwig dwepen met sloten en plassen en molens, waar men zwelgen kan in de lijnen en kleuren van tropische wouden en tempels, […] waar men duizenden schoongevormde mensen kan zien in een omgeving, die duizend maal ‘artistieker’ en belangrijker is dan in onze koude landen. (–) Komt hier zelf en ziet. Breekt uw spaarpot open en pakt uw valiesje. Al was het uw laatste geld, waarmede ge de reis moet maken, doet het, doet het!’

Deze hartenkreet van de romantisch ingestelde schilder/etser Marius Bauer in 1897 is, samen met prachtige quotes van talloos veel andere reislustige kunstenaars, terug te vinden in het rijk geïllustreerde boek Reiskoorts – bij Nederlandse kunstenaars sinds 1850, dat verscheen bij de gelijknamige zomertentoonstelling van 28 mei t/m 11 september 2016 in het Frans Hals Museum | De Hallen in Haarlem.

Nederlanders vormen vanouds een reislustig volk. Dit geldt beslist ook voor Nederlandse kunstenaars. Ons land is klein, en er is heel veel buitenland te ontdekken. Reiskoorts volgt het spoor van deze reizende kunstenaars in de afgelopen honderdvijftig jaar, aan de hand van vier thema’s: reisschetsen, de fantasievolle verwerking van reisherinneringen, rondreizen, en de herbeleving van vermaarde historische tochten. Het resultaat van de vele kunstenaarsreizen is een rijke oogst aan schilderijen en tekeningen, schetsen, fotowerken en films. Dit boek, samengesteld door Antoon Erftemeijer en Renske Koster, toont er een bloemlezing uit, en vertelt tevens het boeiende verhaal erachter.

Met werk van o.m. Louis Apol, Marius Bauer, Jacobus Van Looy, Théophile de Bock, Willem de Famars Testas, Willem Witsen, Jan Sluijters, Jan Verkade, Isaac Israels, Hendrik Jan Wolter, Charles Eyck, Johan Barthold Jongkind, Alexander Wüst, Cornelis Springer, Leo Gestel, Jan Wiegers, Martin Monnickendam, Sem Presser, Sjoerd Buisman, JCJ Vanderheyden, Charlotte Schleiffert, Willem van Genk, Jan Dibbets, Yvonne Dröge Wendel, Joost Conijn, Ad van Denderen, Elvira Wersche, Annesas Appel, Viviane Sassen, Jasper de Beijer, Jennifer Tee en Henri Jacobs.

Bekijk hier een impressie van het boek: