Serpentine

Marlies Appel

Verschenen: januari 2024
Tekst: Anneke Oele, Inga Kondeyne, Marlies Appel
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Formaat: 24 x 16.3 cm
Uitgave: 240 p., 40 uitslaanders, genaaid met cahiersteek

40,00 incl. BTW

Begin 2024 verscheen bij 99 Uitgevers/Publishers van kunstenaar Marlies Appel (1945) de publicatie serpentine, met een representatieve selectie van tekeningen met vrouwenfiguren en abstracte tekeningen van bergmassieven. Het boek heeft een omvang van 240 pagina’s en de speciale vouw-en bindwijze (met een cahiersteek) maken het boek tot een heel bijzonder verzamelaarsobject. Anneke Oele en Inga Kondeyne schreven een intrigerende en verhelderende tekst. Het boek kwam mede tot stand door een subsidie van het Cultuurfonds.

De titel van haar boek, serpentine, verwijst naar The Analysis of Beauty uit 1753 van William Hogarth, waarin deze de schoonheid van de serpentine line beschrijft. Die lijn bestaat uit hollingen en bollingen: concaaf en convex, alles in gelijke mate, zoals bij de letter S. In het werk van Marlies Appel wordt het kantelpunt van de s-lijn op een speelse, onvoorspelbare en verrassende manier uitgewerkt. Het duidelijkst is dat te zien in haar tekeningen van vrouwenfiguren. Dezelfde s-lijn komt terug in de meer abstracte tekeningen van bergmassieven, die zijn geïnspireerd door de Jungfrau, een berg in de Zwitserse Alpen.

Appel tekent met potlood, op zeer dun en transparant papier en dat laatste biedt haar de mogelijkheid om zowel voor-als achterzijde te be-tekenen. Het maakt haar werk nog gelaagder, nog verfijnder. Het boek serpentine bevat fraaie reproducties van 40 tekeningen, elk verborgen in een uitslaander van 6 pagina’s. Elke tekening is een micro-universum van duizenden potloodlijntjes en -stipjes. Mits je er gevoelig voor bent, raak je betoverd en gaat er een wereld voor je open. Het boek is met opzet in een zeer kleine oplage gedrukt en bestemd voor de liefhebber.

Klik op deze link voor een impressie van het boek.

Marlies Appel kreeg haar opleiding aan de Gerrit Rietveldacademie in de jaren zeventig. Ze doceerde lange tijd aan de AKI in Enschede (1979-1996) en Rietveld Akademie (1986-2006). Vanaf 1978 had ze regelmatig tentoonstellingen in Nederland. Haar werk is in bezit van vele particulieren en musea. Ze exposeerde o.a. bij Stedelijk Museum Schiedam, Teylers Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, Galerie Oele, Galerie Nouvelles Images en Galerie Espace. Vanaf 2002 exposeert Marlies Appel zeer regelmatig bij Galerie Inga Kondeyne, Berlijn.

Ter gelegenheid van deze publicatie verscheen een speciale editie met een keuze uit drie piëzografieën: bis repetita (nr. 5 en 7) en gevouwen alp. We tonen deze prachtige prints en een kleine selectie originele tekeningen van 27 maart t/m 1 april 2024 in onze stand (99 Gallery) op de KunstRAI en van 9 t/m 12 mei op Art on Paper Amsterdam in de Westergasfabriek.

Klik hier voor een impressie van de speciale editie.