25 jaar plezier in kunst

Ruud & Marga Lapré

Verschenen: juli 2020
Tekst: Ruud Lapré
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Uitgave: 28 x 22 cm, 144 p., 155 full color afbn., hard cover
ISBN 978-90-78670-66-7

22,50 incl. BTW

“Kunst is bij ons een aangenaam uit de hand gelopen liefhebberij. Gelukkig geldt dat voor ons beiden, wij zijn partners in crime. Vijfentwintig jaar samen intensief met kunst bezig zijn, laat sporen na. Wij voelen ons daar wel bij. Met kunst bezig zijn is leuk, boeiend, maar ook veeleisend. Er gaan bergen vrije tijd in zitten, maar we krijgen er veel voor terug. We groeien mee met de objecten, leren hun taal spreken en proberen hen beter te leren kennen. Zij tonen hun dankbaarheid voor de moeite die wij daarvoor doen.”

Dit citaat van Ruud Lapré en Marga Lapré-van Achter staat in het zojuist verschenen boek 25 jaar plezier in kunst. Over kunst, kunstbeleving en collectiebeheer.” Hoe wordt je een collectioneur? Hoe komt een collectie tot stand? Dit boek neemt je mee in de wereld van twee kunstliefhebbers met maar één doel: hun liefde voor de kunst met de lezer te delen. De ogen te doen openen voor schoonheid en lelijkheid, voor de betekenis van het zichtbare en het onzichtbare. Ze dragen de boodschap uit dat in ieder mens in potentie een kunstliefhebber schuilt. Met dit verhaal hopen ze dat gevoel te voeden. Na het lezen van dit boek kun je niet anders dan concluderen dat Ruud en Marga Lapré daar ruimschoots in geslaagd zijn.

Kim Putters schrijft in zijn voorwoord: ‘Met dit boek en hun kunstcollectie dragen Ruud en Marga Lapré de begeestering en de blikwisseling in de beeldende kunst over. Aan ons en aan toekomstige generaties. Niet om te zeggen wat er goed of fout is, maar om ons te laten nadenken over wat van waarde is. Hoe we willen blijven leren en ons voortdurend ontwikkelen. Daarmee tonen zij zich als rentmeesters van onze cultuur.’

Ruud en Marga Lapré zijn betrokken bij diverse kunstprojecten. Ruud publiceert regelmatig over hedendaagse beeldend kunstenaars, waaronder monografiën van o.a. Gerti Bierenbroodspot, Jan Verschoor en Chris Berens. In 2011 verscheen zijn debuutroman Terra Incognita. Bij 99 Uitgevers/Publishers verscheen in 2017 het boek Eugène Brands 10 x verzameld, samengesteld door Ruud Lapré.

Qiangli Liang, Constant