Explosition

Harald Vlugt

Verschenen: maart 2024
Tekst: Harald Vlugt, Joost Zwagerman, Chris Reinewald
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Formaat: 28 x 22 cm
Uitgave: 160 p., 250 fc afbn., hard cover

 

40,00 incl. BTW

Medio maart 2024 verscheen bij 99 Uitgevers/Publishers het langverwachte oeuvreboek EXPLOSITION van de veelzijdige kunstenaar Harald Vlugt (1957). Begonnen in de jaren tachtig als één van de organisatoren van de alternatieve Amsterdamse galerie Aorta, was Vlugt onder meer verbonden aan Galerie The Living Room, exposant op de Biënnale van Venetië en voerde hij samen met Rob Scholte begin jaren negentig opdrachten uit voor het nagebouwde Paleis Huis ten Bosch in Nagasaki (Japan). Vlugt exposeerde veelvuldig in internationale musea en galeries, onder meer in Parijs en New York en verbleef een jaar in het Van Doesburghuis in Parijs. Hij is verbonden aan internationale kunstinstituten als docent collagetechnieken. Sinds tien jaar runt hij in zijn Amsterdamse studio de Beeldproeverij waar hij cursisten begeleidt in het maken van collages.

Schrijver/essayist Joost Zwagerman (1963-2015) zei in 2008 ter gelegenheid van de opening van de expositie van zijn vriend Harald Vlugt op De Kring in Amsterdam o.a. het volgende:
“Uit die miljoenen beelden in zijn archief maakt Harald een keuze voor zijn collages, en wat vervolgens ontstaat, is iets opmerkelijks, namelijk een collage die een eigen handschrift blootlegt. Door het samenvoegen, ineen laten vloeien maar ook door het vergroten, verkleinen, vervormen en verhevigen ontstaat het typische Vlugt-handschrift, een beeldtaal die ik inmiddels uit duizenden herken. Zelf typeerde Harald zijn werk ooit als ‘zeventiende-eeuwse pop art’, en alleen al die typering is weids en veronderstelt een samenvoeging van onvermengbare elementen: de historie en de huidige popcultuur. Ik denk dat het geheim ’m schuilt in de combinatie van klassiek geworden of klassiek geachte beelden – ouderwetse fietsen, klassieke horloges, oude kerkgebouwen, ik noem maar iets, en eigentijdse en zelfs hippe stofferingen – blue velvet-achtige vlakken, of bijvoorbeeld het portret van Rembrandt dat is ingekleurd met kleuren en patronen die je zou verwachten bij luxe modewinkels en hippe designers. Die ars combinatoria beheerst Harald Vlugt inmiddels tot in ieder detail.”

 

Het boek bevat meer dan 250 full colour afbeeldingen, die chronologisch vanaf de jaren tachtig tot nu per decennium zijn geordend. Dit uitgebreide beeldverhaal wordt aangevuld met tekstfragmenten uit het nog te verschijnen boek Vlugtroute, dat Harald in de corona-periode schreef over zijn leven en werk. Ook zijn er QR-codes in het boek te vinden, die zijn gelinkt aan diverse video-en audiofragmenten. Tezamen geven zij een fascinerend beeld van Vlugts veelzijdige kunstenaarschap, dat zich over een periode van meer dan veertig jaar uitstrekt.

99 Uitgevers/Publishers publiceerde eerder werk van Harald Vlugt in boekvorm. In 2008 verscheen Totok II, een samenwerkingsproject met Adriaan van Dis. Van deze prachtige bundel zijn nog slechts enkele exemplaren beschikbaar. In 2014 verscheen Voor en na het meesterwerk, waarin hij samenwerkte met Joost Zwagerman.

Ter gelegenheid van de publicatie van EXPLOSITION verscheen er bij 99 Gallery een speciale editie met een keuze uit drie collages: digitale prints in oplage, maar met handmatig toegevoegde details, zodat elk werk uniek isVan 27 maart t/m 1 april 2024 had Harald Vlugt bij 99 Gallery een solostand op de KunstRAI en van 9 t/m 12 mei 2024 was een selectie van zijn collages te zien op Art on Paper Amsterdam in de Westergasfabriek.

Klik hier voor een impressie van de speciale editie.